Рецепти за фондани и захарни теста
2 posters
Страница 1 от 1
Рецепти за фондани и захарни теста
ФОНДАН:
500 г пудра захар (може да иде и повече)
5 с.л. вода
3 ч.л. желатин (аз сложих два желатина) - желатинът се оставя да набъбне във водата и се разтваря внимателно на водна баня (не трябва да кипва, само да се разтвори)
2 с.л. масло
2 с.л. глюкоза
2 с.л. течна глюкоза - разстпяват се маслото и глюкозата и се смесват
1 белтък
Всичко това се смесва в затоплена купа и се бие с миксера, докато стане бяло и на конци. Слага се в найлонова торбичка, после в съд с капак. Оставя се в хладилника поне 12 часа.
След това се замесва с пудра захар и се моделира като с пластелин. За цвят се добавят хранителни оцветители После се оставя да изсъхне.
За разточване се използва нишесте
500 г пудра захар (може да иде и повече)
5 с.л. вода
3 ч.л. желатин (аз сложих два желатина) - желатинът се оставя да набъбне във водата и се разтваря внимателно на водна баня (не трябва да кипва, само да се разтвори)
2 с.л. масло
2 с.л. глюкоза
2 с.л. течна глюкоза - разстпяват се маслото и глюкозата и се смесват
1 белтък
Всичко това се смесва в затоплена купа и се бие с миксера, докато стане бяло и на конци. Слага се в найлонова торбичка, после в съд с капак. Оставя се в хладилника поне 12 часа.
След това се замесва с пудра захар и се моделира като с пластелин. За цвят се добавят хранителни оцветители После се оставя да изсъхне.
За разточване се използва нишесте
Re: Рецепти за фондани и захарни теста
Супер тема
Аз използвам ето този фондан
Захарен фондан за моделиране
1 суп. л. желатин
около 1/3 ч.ч. вода
4 ч.ч. пресята пудра захар- до ръба на чашата
1/2 ч. ч. царевично нишесте
Оставих желатина в указаното количество вода да набъбне за около 5 мин. и след това го загрях на котлон колкото да се разтопи. В купа се смесват пресятите пудра захар и нишесте . Прави се кладенче в което се налива леко охладения желатин и започва здраво месене. Ако е сухо тестото - няколко капки вода, ако лепне, още пудра захар. Когато се омеси добре, ръцете се намазват с малко масло и се оформя руло. Добре е да се завие два пъти в прозрачно, домакинско фолио и да се сложи в добре затваряща се кутия. Така почива около час и вече може да се работи - съхне доста бързо, но е добре ако се правят по-сложни орнаменти, да се приготвят поне ден-два преди това, за да изсъхнат добре. Фондана може да се запази по гореописаният начин около 1 седмица в хладилника, като при изкарването му, ако е твърд може да се пусне за няколко секунди в МВ.
Аз използвам ето този фондан
Захарен фондан за моделиране
1 суп. л. желатин
около 1/3 ч.ч. вода
4 ч.ч. пресята пудра захар- до ръба на чашата
1/2 ч. ч. царевично нишесте
Оставих желатина в указаното количество вода да набъбне за около 5 мин. и след това го загрях на котлон колкото да се разтопи. В купа се смесват пресятите пудра захар и нишесте . Прави се кладенче в което се налива леко охладения желатин и започва здраво месене. Ако е сухо тестото - няколко капки вода, ако лепне, още пудра захар. Когато се омеси добре, ръцете се намазват с малко масло и се оформя руло. Добре е да се завие два пъти в прозрачно, домакинско фолио и да се сложи в добре затваряща се кутия. Така почива около час и вече може да се работи - съхне доста бързо, но е добре ако се правят по-сложни орнаменти, да се приготвят поне ден-два преди това, за да изсъхнат добре. Фондана може да се запази по гореописаният начин около 1 седмица в хладилника, като при изкарването му, ако е твърд може да се пусне за няколко секунди в МВ.
tintiriti- напреднал
- Брой мнения : 154
Reputation : 6
Join date : 31.08.2009
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|