Екзотични вкусотийки от целия свят
2 posters
Страница 1 от 1
Екзотични вкусотийки от целия свят
Ананас/семейство: Bromeliaceae /Бромелиеви
Ананасът е тропическо растение от Южна Америка.Полодът е доста едър ,сладък и много сочен .Има дебела люспеста кора под ,която може да се открият и едни мънички кафяви семенца ,които някои хора,споделят ,че никнат успешно .Консумира се суров ,след обелване на дебелата кора и отделяне на кочана в средата .След консумация понякога остава едно неприятно чуство на изтръпналост на езика.От ананаса се правят страхотни консерви и сокове ,които лично на мен ми допадат повече от суровия ананас
Месестата част на ананаса се състои от:
вода – 80-86%;
захари – 8-18% (преобладава захароза);
киселини – 0,4-1,2 %(преобладава лимонена киселина);
азотни вещества – 0,4-0,48%;
минерали – 0,37-0,42%.
Ананасът съдържа желязо, калий, йод, калций,
витамини от В- група, провитамин А и витамин С.
Ензимът бромелин /бромелаин/ катализира смилането/ разграждането /на белтъчините, стимулира храносмилането и разгражда мазнините. Бромелаинът има и някои други полезни свойства, които са свързани с разграждане на протеини в кръвния поток и в тъканите. Подпомага възстановяване при контузии като натъртвания, мускулни разкъсвания, способства за предотвратяване на отоци. Съдейства за почистването на кръвоносните съдове от напластени по стените им липопротеини и така облекчава разширените вени, а и предпазва от поява на нови.
Плодът е без мазнини и холестерол, негов плюс е и много ниското съдържание на натрий. Ананасът е много полезен и защото е нискокалоричен плод. В 100 г месеста част има около 56 килокалории.
Прясно изцеденият сок също е с богато съдържание на минерали и витамините.
Когато си купувате ананас, трябва да имате предвид следното:
1. Колкото по-релефни са люспите, толкова по-ароматен е плодът.
2. При зрелия плод кората леко поддава при натиск, а плодът има леко червеникав оттенък.
Купеният вече ананас се съхранява до момента на консумацията на стайна температура. Под 5 градуса той губи превъзходния си аромат.
Преди консумиране ананасът се обелва и се нарязва на резени. Има специален уред за обелване на ананасовата кора, но ако нямате такъв, действайте като при динята – разрязвате на резени и отделяте кората. Твърдият кочан, които е в средата на месестата част, трябва да се отстрани.
Ананасът е подходящ както за сладки ястия и плодови салати, така и за месни блюда и блюда от риба.
Диетолозите допускат разтоварващи диети с ананас и ананасов сок два пъти седмично, стига да можете да ги понесете. Не бива да се смята, че яденето на ананаси може като с вълшебна пръчка да премахне излишните килограми, но определено този плод е за предпочитане, когато се води борба за изчистване на мазнини.
източник :http://www.fitnes-bg.com
Ананасът е тропическо растение от Южна Америка.Полодът е доста едър ,сладък и много сочен .Има дебела люспеста кора под ,която може да се открият и едни мънички кафяви семенца ,които някои хора,споделят ,че никнат успешно .Консумира се суров ,след обелване на дебелата кора и отделяне на кочана в средата .След консумация понякога остава едно неприятно чуство на изтръпналост на езика.От ананаса се правят страхотни консерви и сокове ,които лично на мен ми допадат повече от суровия ананас
Месестата част на ананаса се състои от:
вода – 80-86%;
захари – 8-18% (преобладава захароза);
киселини – 0,4-1,2 %(преобладава лимонена киселина);
азотни вещества – 0,4-0,48%;
минерали – 0,37-0,42%.
Ананасът съдържа желязо, калий, йод, калций,
витамини от В- група, провитамин А и витамин С.
Ензимът бромелин /бромелаин/ катализира смилането/ разграждането /на белтъчините, стимулира храносмилането и разгражда мазнините. Бромелаинът има и някои други полезни свойства, които са свързани с разграждане на протеини в кръвния поток и в тъканите. Подпомага възстановяване при контузии като натъртвания, мускулни разкъсвания, способства за предотвратяване на отоци. Съдейства за почистването на кръвоносните съдове от напластени по стените им липопротеини и така облекчава разширените вени, а и предпазва от поява на нови.
Плодът е без мазнини и холестерол, негов плюс е и много ниското съдържание на натрий. Ананасът е много полезен и защото е нискокалоричен плод. В 100 г месеста част има около 56 килокалории.
Прясно изцеденият сок също е с богато съдържание на минерали и витамините.
Когато си купувате ананас, трябва да имате предвид следното:
1. Колкото по-релефни са люспите, толкова по-ароматен е плодът.
2. При зрелия плод кората леко поддава при натиск, а плодът има леко червеникав оттенък.
Купеният вече ананас се съхранява до момента на консумацията на стайна температура. Под 5 градуса той губи превъзходния си аромат.
Преди консумиране ананасът се обелва и се нарязва на резени. Има специален уред за обелване на ананасовата кора, но ако нямате такъв, действайте като при динята – разрязвате на резени и отделяте кората. Твърдият кочан, които е в средата на месестата част, трябва да се отстрани.
Ананасът е подходящ както за сладки ястия и плодови салати, така и за месни блюда и блюда от риба.
Диетолозите допускат разтоварващи диети с ананас и ананасов сок два пъти седмично, стига да можете да ги понесете. Не бива да се смята, че яденето на ананаси може като с вълшебна пръчка да премахне излишните килограми, но определено този плод е за предпочитане, когато се води борба за изчистване на мазнини.
източник :http://www.fitnes-bg.com
Авокадо
Авокадо/семейство: Lauraceae /Лаврови
Произхожда от южната част на Мексико .Дървото вирее във влажни тропически гори и достига височина от около 15-20 м.цъфти от януари до март с малки жълтозелени цветчета .Мексиканските видове зреят от 6 до 8 месеца след опрашването а някои видове от Гватемала от 12 до 18 месеца. Плодът обикновено тежи около 150-250 г. има сортове с по-едри плодове , а също и миниатюрни разновидности. Названието, което ацтеките и маите са дали на плода, е "ахуакатъл" на езика нахуатъл и буквално значи "тестис". Вътрешността съдържа една семка, но често се бърка с костилка поради големината ѝ. Плодът узрява едва след като е откъснат от дървото.На мен лично не ми прилича много на плод Вкусът на авокадото е мек и ненатрапчив,почти няма аромат комбинира се лесно с почти всякаква храна.Авокадото е на второ място по маслодайност след маслините .Клиничните проучвания при хората са доказали ,че консумацията на масло от авокадо може да намали холестерола в кръвта .
Семената и екстракти от авокадо са били използвани за медицинско приложение , включително и лечение на диария , дизентерия и като антибиотик.
Произхожда от южната част на Мексико .Дървото вирее във влажни тропически гори и достига височина от около 15-20 м.цъфти от януари до март с малки жълтозелени цветчета .Мексиканските видове зреят от 6 до 8 месеца след опрашването а някои видове от Гватемала от 12 до 18 месеца. Плодът обикновено тежи около 150-250 г. има сортове с по-едри плодове , а също и миниатюрни разновидности. Названието, което ацтеките и маите са дали на плода, е "ахуакатъл" на езика нахуатъл и буквално значи "тестис". Вътрешността съдържа една семка, но често се бърка с костилка поради големината ѝ. Плодът узрява едва след като е откъснат от дървото.На мен лично не ми прилича много на плод Вкусът на авокадото е мек и ненатрапчив,почти няма аромат комбинира се лесно с почти всякаква храна.Авокадото е на второ място по маслодайност след маслините .Клиничните проучвания при хората са доказали ,че консумацията на масло от авокадо може да намали холестерола в кръвта .
Семената и екстракти от авокадо са били използвани за медицинско приложение , включително и лечение на диария , дизентерия и като антибиотик.
Карамбол (Carambola)
Карамбол /Carambola/семейство :киселичеви/ Oxalidaceae
За родина на карамбола се смята Шри Ланка ,но се отглежда в Югоизточна Азия и Малайзия в продължение на много векове.Бавно растящо вечно зелено дърво. достигащо до 9 метра.През годината цъфти няколко пъти с розови ароматни цветове които са с кисел вкус и се прибавят към салати или се приготвят под формата на различни консерви .Карамбола може да е както сладък, така и кисел. Тръпчивите сортове се познават по близо разположените надлъжни ръбове, докато тези на сладките сортове са широки и месести.Формата му не е толкова атрактивна на пръв поглед, но всички знаем как се получава декоративния ефект на карамбола – разрязан напречно, той изглежда като звездичка.
Вътрешността му е жълта, както и кората, която е мека и лесна за храносмилане, така че няма нужда да се отстранява.Малко ми наподобява на чушка Махат се само семенцата от месото на плода .Най-често карамболът се хапва суров, среща се също сушен, замразен или под формата на консерви. В готварството се използва за какво ли не ,салати ,пудинги ,сладкиши ,задушен и е страхотен за декорация Като купувате карамбол избирайте здрави и жълти плодове ,ако са покафенели по ръбчетата ,са престояли доста дълго и има вероятност да е загубил прекрасния си аромат.
За родина на карамбола се смята Шри Ланка ,но се отглежда в Югоизточна Азия и Малайзия в продължение на много векове.Бавно растящо вечно зелено дърво. достигащо до 9 метра.През годината цъфти няколко пъти с розови ароматни цветове които са с кисел вкус и се прибавят към салати или се приготвят под формата на различни консерви .Карамбола може да е както сладък, така и кисел. Тръпчивите сортове се познават по близо разположените надлъжни ръбове, докато тези на сладките сортове са широки и месести.Формата му не е толкова атрактивна на пръв поглед, но всички знаем как се получава декоративния ефект на карамбола – разрязан напречно, той изглежда като звездичка.
Вътрешността му е жълта, както и кората, която е мека и лесна за храносмилане, така че няма нужда да се отстранява.Малко ми наподобява на чушка Махат се само семенцата от месото на плода .Най-често карамболът се хапва суров, среща се също сушен, замразен или под формата на консерви. В готварството се използва за какво ли не ,салати ,пудинги ,сладкиши ,задушен и е страхотен за декорация Като купувате карамбол избирайте здрави и жълти плодове ,ако са покафенели по ръбчетата ,са престояли доста дълго и има вероятност да е загубил прекрасния си аромат.
Dawn- редовен
- Брой мнения : 118
Reputation : 3
Join date : 30.08.2009
Age : 34
Re: Екзотични вкусотийки от целия свят
Carica papaya/Папая/семейство: Caricaceae
За родина на папаята се смята южната част на Мексико и Централна Америка .
Дървото папая расте много бързо ,достига до 10 метра височина ,но е с кратък живот.Листата са разположени спираловидно и се появяват от върха на короната ,живота на листата е около 5 месеца Цветовете месести и с лек аромат .
Плода е с кръгла или издължена форма, прилича на пъпеш,може да достигне до 9 кг . Сърцевината на е сочна и сладка на вкус . Семенцата са като черния пипер .Смленимогат се ползват в дресинг за салати а защо не и като черен пипер.
Папаята не съдържа мазнини и холестерол, има ниско съдържание на натрий. Добър източник на фибри ,фолиева киселина ,витамин A и C, а също и на витамини от B-комплекса. Ензимът Папаин стимулира храносмилането.
Освен да се яде в суров вид, папаята може да се добавя към марината или при варенето на месо, а също да се използва като зеленчук.
Ако решите да си отгледате папая ,може да си посадите семенца ,като изядете плода ,преди да ги посеете е хубаво да ги накиснете в хладка вода за 15 минути ,и направо в саксийка ,но не на прекалено дълбоко.Обича Слънцето,но с водата да се внимава ,че много лесно загниват .
За родина на папаята се смята южната част на Мексико и Централна Америка .
Дървото папая расте много бързо ,достига до 10 метра височина ,но е с кратък живот.Листата са разположени спираловидно и се появяват от върха на короната ,живота на листата е около 5 месеца Цветовете месести и с лек аромат .
Плода е с кръгла или издължена форма, прилича на пъпеш,може да достигне до 9 кг . Сърцевината на е сочна и сладка на вкус . Семенцата са като черния пипер .Смленимогат се ползват в дресинг за салати а защо не и като черен пипер.
Папаята не съдържа мазнини и холестерол, има ниско съдържание на натрий. Добър източник на фибри ,фолиева киселина ,витамин A и C, а също и на витамини от B-комплекса. Ензимът Папаин стимулира храносмилането.
Освен да се яде в суров вид, папаята може да се добавя към марината или при варенето на месо, а също да се използва като зеленчук.
Ако решите да си отгледате папая ,може да си посадите семенца ,като изядете плода ,преди да ги посеете е хубаво да ги накиснете в хладка вода за 15 минути ,и направо в саксийка ,но не на прекалено дълбоко.Обича Слънцето,но с водата да се внимава ,че много лесно загниват .
Re: Екзотични вкусотийки от целия свят
Физалис /Physalis/
семейство:Solanaceae /Картофови
Естествената страна на растението е топъл умерен и субтропичен . Плодовете са оранжеви и по големина, форма и структура приличат на малки доматчета, които обаче са частично или изцяло скрити в подобна на хартия шушулка, която се формира от изсъхналия цвят на растението.
Колкото и да е странно физалисът (Phyzalis) е растение от семейство картофови. Той е едновременно красиво цвете и рядък деликатес.
Като цвете физалисът е с наситено оранжев цвят, който при добро изсушаване се съхранява и може да радва дома с топлия си цвят цяла зима.
Плодовете на физалиса са оранжеви и приличат на малки доматчета или джанки. Те са скрити в подобни на хартиени яркооранжеви шушулки. Всяка шушулка има по един плод, а на един корен има по един, до няколко стръка с по няколко шушулки.
Плодът е сладък с леко кисел оттенък, сочен. Има богато съдържание на витамин A. Използва се за украса на торти, сладкиши.
В същото време физалисът се използва за медицински цели като антиоксидант. Същевременно действа успокояващо, а чаят от листата на физалис действа анти-астматично и диуретично. Има антисептични свойства
Растението обича слънчеви места. Достига до 40 см височина.
източник: http://www.az-jenata.com/?page=article&aid=9303
Сладко от Физалис
Сладко от Физалис
Продукти:
5 кг. физалис,
5 кг. захар,
1/2 до 1 л. вода.
Приготвяне:
Физалисът измиваме и почистваме.
Смесваме със захарта и половината вода и оставяме да престоят една нощ.
На другият ден прецеждаме отделилата се вода и я завираме на котлона.
След като се позгъсти добавяме и физалисът.
Оставяме да поври и снемаме от огъня.
За готовнос и гъстота проверяваме като слагаме капка от течността върху чиния и след като изстине, тя не трабва да се разтича.
*Ако физалисът е не достатъчно зрял и мек, можете леко да притиснете, за да може да се отдели повече течност със захарта.
Сладкото разливате в топли и сухи бурканчента и стерилизирате за 5-8 мин.
източник
http://vkusnoikrasivo.com/recepy/565/%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%BE%20%D0%BE%D1%82%20%D0%A4%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81
семейство:Solanaceae /Картофови
Естествената страна на растението е топъл умерен и субтропичен . Плодовете са оранжеви и по големина, форма и структура приличат на малки доматчета, които обаче са частично или изцяло скрити в подобна на хартия шушулка, която се формира от изсъхналия цвят на растението.
Колкото и да е странно физалисът (Phyzalis) е растение от семейство картофови. Той е едновременно красиво цвете и рядък деликатес.
Като цвете физалисът е с наситено оранжев цвят, който при добро изсушаване се съхранява и може да радва дома с топлия си цвят цяла зима.
Плодовете на физалиса са оранжеви и приличат на малки доматчета или джанки. Те са скрити в подобни на хартиени яркооранжеви шушулки. Всяка шушулка има по един плод, а на един корен има по един, до няколко стръка с по няколко шушулки.
Плодът е сладък с леко кисел оттенък, сочен. Има богато съдържание на витамин A. Използва се за украса на торти, сладкиши.
В същото време физалисът се използва за медицински цели като антиоксидант. Същевременно действа успокояващо, а чаят от листата на физалис действа анти-астматично и диуретично. Има антисептични свойства
Растението обича слънчеви места. Достига до 40 см височина.
източник: http://www.az-jenata.com/?page=article&aid=9303
Сладко от Физалис
Сладко от Физалис
Продукти:
5 кг. физалис,
5 кг. захар,
1/2 до 1 л. вода.
Приготвяне:
Физалисът измиваме и почистваме.
Смесваме със захарта и половината вода и оставяме да престоят една нощ.
На другият ден прецеждаме отделилата се вода и я завираме на котлона.
След като се позгъсти добавяме и физалисът.
Оставяме да поври и снемаме от огъня.
За готовнос и гъстота проверяваме като слагаме капка от течността върху чиния и след като изстине, тя не трабва да се разтича.
*Ако физалисът е не достатъчно зрял и мек, можете леко да притиснете, за да може да се отдели повече течност със захарта.
Сладкото разливате в топли и сухи бурканчента и стерилизирате за 5-8 мин.
източник
http://vkusnoikrasivo.com/recepy/565/%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%BE%20%D0%BE%D1%82%20%D0%A4%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|